13 juni - Overlevnadskurs i Kambodja

Ja, det ar vad man borde fa innan man kommer hit! Nar vi forst kom till flygplatsen var det slaget om turisterna - huruvida man skulle aka motorcykel (alltsa bakom nagon som korde), tuk-tuk (motorcykel med en liten kupe man kan sitta bakom med tak) eller taxi. Motorcyklarna tyckte vi var lite obekvama att ha ryggsack pa sa det blev tuk tuk. Bra val tyckte vi. Tills vi kom ut i trafiken. I grunden ar det hogertrafik. Men i ovrigt kor man hur som helst. Om det ar en mindre trafikerad korsning tutar man lite och kor lite fortare. Ar det bilko, da baxar man sig igenom mellan bilarna. Nar man svanger i en korsning kor man garna pa fel sida vagen ett tag. Ja. Det ar ett under att man inte krockar hela tiden! Jag forstod att det skulle vara sa har, men det ar skillnad pa att forsta och uppleva! Imorse sag vi kossor som drog en vagn och framfor den stod det en sprillians ny landrover. Det ar skillnad pa vissa och somliga!

Igar sa gick vi runt och andades in kaoset. Marknader overrallt sa det finns inga ordentliga mataffarer. Vi bada tycker att vi tal mycket, men springa runt dar det stinker fisk var lite val magstarkt. Det blev ingen fiskshopping for oss med andra ord. Inte mycket annan shopping heller an vatten! Man betalar i US dollar och far tillbaka i kambodjanska riel. Jag hade 24 000 riel nar jag gick hit till datorn och kande mig jatterik! Sen kom jag pa att det var ungefar sex dollar.

Vi blev valdigt trotta av varmen igar och sov tidigt. Efter vi hade sett Tom och Jerry pa Cartoon Network saklart! En ordentlig tv har vi for forsta gangen sedan vi lamnade Sverige ironiskt nog och med mer kanaler an tre!

Idag hade vi bestamt tid med var tuk tuk forare sedan igar. Han fick annat uppdrag sa vi fick aka med hans bror istallet. Hans bror var ocksa trevlig och pratade bra engelska. Sa vi har varit pa kungliga palatset idag. Fantastiska byggnader, prylar, detaljer, munkar (oranga mediterande saker. Inte dem man ater.)

Sen akte vi till det som sa deprimerande heter the killing fields. Inte nog att det later deprimerande - det var deprimerande! Varken jag eller Simon trodde vi skulle ta sa illa vid oss. Men det var svart att lata bli. Under tiden som Roda Khmererna styrde sa tog de dod pa mer an tre miljoner manniskor. Ungefar 20 000 personer dog pa den platsen vi var idag. Vi gick pa museeumet de hade och sag en film. Efter det gick vi en svang pa detsom en gang var en kinesisk begravningsplats. Det var backigt pa sina stallet - dar de hade gravt upp massgravarna. Nej det var riktigt kanslosamt. Det ligger sa langt borta att ta dod pa oliktankande, oliksinnade, folk med andra utseenden, intelligenta manniskor med mera. Men inte nog med att man tog dod pa dem. Man var tvungen att tortera och ta dod pa deras familjer. Barn och allt. Det for att man inte ville ha risken att nagon skulle ta revanch en dag. Med all ratta.

Efter det tog vi var tuktukforare och bjod honom pa mat. Simon tyckte maten var stark. Det ska bli intressant under var tid i Thailand som ska ha annu starkare mat!

Nu har elen gatt tre ganger under tiden jag har suttit har. Lite smatt irriterande. Men forutom det sa ar vi mycket mer avslappnade idag an vad vi var igar da allting var sa nytt och konstigt. Vi tittar oss fortfarande femton ganger runt omkring innan vi korsar gator, och en san dar lyckosyrsa som de har i filmen Mulan hade vi velat ha. Men det har stallet har charm och mycket trevliga manniskor.

Imorgon Siam Reap och de foljande dagarna Angkor Wat!

Ha det gott -gott folk!

/M


Kommentarer
Postat av: Alex

Det låter helt makalöst! :) Längtar tills ni kommer hem, vill höra och se allt! :D



Saknar dig massor Freddy! :( Stora kramar till er båda!

2010-06-13 @ 14:18:56
URL: http://aeada.blogg.se/
Postat av: Annie

Det där med fisken känner jag igen från Gambia, och nej, det är verkligen INTE trevligt. Nu är det bara en månad kvar tills ni kommer hem och det ser vi fram emot! :-D Ta väl hand om er och se upp för konstigheterna ;)



Kram!

2010-06-13 @ 14:45:44
Postat av: Stina

det måste bli en hejdunrar fest när ni kommer hem!:D

2010-06-16 @ 13:48:22
URL: http://schtina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0