27 juni - I tigerns gap

Sa kom vi tillbaka hela och rena fran var trekkingtur bland det risplanterande folket. Gaendet i sig var inte sa farligt jobbigt for det mesta. Tills vi traffade pa uppforsbackar det vill saga. Och det fanns det gott om de forsta tva dagarna. Vi gick max fyra timmar om dagen och vi hade ju hela dagen pa oss att ta oss ifran ett stalle till ett annat sa tempot var ju inte overdrivet. I alla fall inte sa lange var ledare Dang var i taten. Da gick det undan. Tur att var turledare Samart som vi har haft sedan dag ett har i Thailand hade fullt upp med gator hela vagen vi gick. Och nar jag sager gator menar jag dumma skamt. "What is your name if you have a seagull on your head? No? Çliff of course! HAHAHA!" Ja, behover jag saga att de stackars stammanniskorna vi skulle traffa horde oss lang vag? Nej sa synd om dem var det inte. Eftersom jag och Simon har borjat vanja oss vid de har roliga toaletterna man har har. Ett hal i marken med lite porslin runt om for dekoration, sa gick det tamligen smartfritt. Det ar lite synd om Simon dock som inte ar sa fortjust i Thaimat. Vi har atit gott nastan hela tiden, men sista dagen fick vi en nudelratt som enligt Samart var jattegod. For att uttrycka det kort sa tyckte inte vi det.

Under tiden vi gick sa pumpade vi vara guider pa massa information om Thailand, om stammarna vi fick traffa och mycket mer. Jag ar valdigt imponerad av var guide. Han kan sa himla mycket! Han har inte varit i Europa, men ar lika bra som jag pa huvudstader, sprak och pengar. Battre pa historia och gamla konflikter. Fantastisk om Asiens historia, minoritetsfolk, konflikter, sprak, mat, vader, praktiskt kunnande, vaxter.. Ja, ett levande uppslagsverk och bara 31 ar gammal.

VI blev ju forst lite besvikna nar vi insag att vi bara var fyra personer i gruppen. Dessutom ar de andra ett par ifran Storbritannien pa 33 respektive 47 ar. Gecko marknadsforde sig mycket i AUstralien som for unga resande. Men jag antar att unga i sinnet gar lika bra. Emma och Christian ar fantastiskt trevliga och lattsamma manniskor att umgas med har vi upptackt vilket gor var resa betydligt roligare.

Nu ar vi i Chiang Rai efter nagra dagar i Chiang Mai. Imorgon har vi chans att aka over till Myanmar (Burma), men eftersom det kostar en slant att fa visum, far vi stampel i passet gar vart visum ut dagen innan vi aker ifran Thailand (och stampel ar ju halva poangen, hallaaaa!), trippen over varar i ungefar tva timmar, storaktiviteten ar att ga pa marknad och att det ska vara fattigt sa har vi valt att sta over. Det later valdigt flashigt, valdigt overklass, valdigt omanskligt och okansligt, men vi blev ganska branda pa all fattigdom och barntiggare i Kambodja. Det var valdigt otackt att se och vi ska se vad vi kan gora for att stodja nagon bra organisation mot landminor, for skola for barn eller nagot annat nar vi kommer hem.

Men roliga prylar har ju hant! Bade jag och Simon ar ju djurmanniskor. Det tror jag ingen har undgatt. Jag ar ju av det svagare konet pastas det och hjartat smalter ju vid det minsta lilla. Mina foraldrar har forsokt uppfostra mig att man inte klappar pa djur man traffar pa i utlandet. Men det gar ju inte att lata bli! Det klappas vilt pa sota saker, katter, hundar och grisar. Med handsprit efterat saklart. Vissa djur tar ju anda priset..

Forsta dagen pa trekkingen fick vi rida elefant. Inte rida elefant i en san dar stol. Schh. Nejda, riktiga grejer alltsa. Vi fick rida barbacka, pa nacken pa elefanterna! De asiatiska elefanterna ar ju mindre an de afrikanska. Men jag kan ju saga som sa, de var stora nog! Enorma snalla jattar! Inte nog med det. De skulle ju bada ocksa! Jag var livradd att de skulle rulla sig i vattnet sa som hastar gor. Inte sa roligt att bada i vattnet under en fem ton tung gra klump med stora oron och rolig nasa! Fantastiska varelser var det. For att gora det annu roligare (och smalta Malins stackars hjarta lite till) sa hade de ju en atta manaders liten bebis (som vagde ungefar 600kg). Den var saaaa sot! Speciellt nar den foljde med alla storelefanterna ut som vi red pa och hoppade i deras fotspar, gled omkring i leran, trumpetade med lillsnabeln.. Ja jag sager da det! Det var underbart!

Gradden pa moset var anda igar nar vi var i Tiger Kingdom. Det ar kommersiellt. Ja. De vill tjana pengar. Ja. Tror jag att tigern har det battre har an i det vilda. Ja. Vi kopte ett tre besokspass. Da fick vi busa med de sma sma tva manader gamla tigerungarna en stund, en lite langre stund med de nio manaders ungdjuren och annu lite langre med de djuren med maximalt fullvuxna tander. Behover jag saga att de yngsta var alldeles bedarande? Men man ska ju inte lata sig luras. Nar de gick och lurpassade pa varandra sa sag man verkligen vilken liten tiger det fanns darinne. (Ja, jag vet, daligt skamt!). Nagra gick och bet pa oss lite grand och Simon har till och med ett litet (ja, man far leta lite, men det ar dar!) rott marke efter en nargangen tigerungetand.

De stora bjassarna vi fick besoka hette Meatball och Sticky Rice. De var stora med massiva tander. Fantastiska djur. Ungdjuren var nagot vilda och vi tittade mest pa nar de busade i vattnet. Jag tror vi tog ungefar 500 bilder under loppet av mindre an tva timmar. Alla ar inte bra, men det kommer bli svart att valja vilka som ska framkallas, det vill jag lova!

Imorgon ska vi titta narmre pa Gyllene triangeln (Sveriges motsvarighet ar Trerikesroset. Vilket later trevligast?) och lara oss mer om opiumhandeln som har haft en stor del i Thailands historia. Darefter mer vattenfall och bad!

Behover jag saga att vi har det bra?

Ha det gott - gott folk!

/M


22 juni - Thailand, Chiang mai

Sa vad ar nu skillnaden mellan Kambodja och Thailand?

1. Trafiken naturligtvis, gladjeyran ar stor nar man ser ett overgangstall. Inte sa stor chans att bilarna stannar, men det finns da dar!

2. Renare! Dom har inte gjort nagon provesorisk rondell av sopor mitt i korsningen.... Inte heller luktar det som ett avlopp varje gang man passerar vatten..

3. Dyrare, 30 Bath = 1 USD sa ca 7,5 Kr. En Cola 20 Bath, en Cola i Kambodja 2 st 1 USD eller 4200 Riel. Inte jattestor skillnad men allt ar just lite dyrare.

4. Dom verkar inte prata sa mycket engelska har som dom gor i grannlandet.

hmm det var nog dom fyra som jag kunde komma pa just nu..

Just nu sitter vi i Chiang mai och njuter av varmen. Kanske lite for varmt for min smak (35 grader) och valdigt fuktigt. Hittils har vi besokt gammla huvudstaden, minns inte hur det stavas, och ska jag stava som det later kommer anda ingen att forsta. Sen hoppa vi pa nattaget hit. Imorgon sa ska vi borja varan tredagarsvandring. Varan guide ar valdigt bra, en Thailandare som ar 31 ar och levt i tampel fran han var 13 till 20. Sa han kan valdigt mycket om tempellivet. Pa denna vandring sa ar det aven han som ska laga maten tills oss, sa det aterstar att se om han duger som kock ochsa. Han var visst forskjust i valdigtstark mat, vilket jag inte gor. Sa det kan vara en viss tveksomhet om jag har kvar nagra smaklokar nar vi ar fardiga.

Maste kanske namna lite kortochsa att vi bodde pa lyxhotell i Siam rip det hette "New Riverside Hotel Cambodja" sa lyxigt har vi inte bott pa tio mander och det kostde inte mer an 20 USD per rum per natt!

/S


13 juni - Overlevnadskurs i Kambodja

Ja, det ar vad man borde fa innan man kommer hit! Nar vi forst kom till flygplatsen var det slaget om turisterna - huruvida man skulle aka motorcykel (alltsa bakom nagon som korde), tuk-tuk (motorcykel med en liten kupe man kan sitta bakom med tak) eller taxi. Motorcyklarna tyckte vi var lite obekvama att ha ryggsack pa sa det blev tuk tuk. Bra val tyckte vi. Tills vi kom ut i trafiken. I grunden ar det hogertrafik. Men i ovrigt kor man hur som helst. Om det ar en mindre trafikerad korsning tutar man lite och kor lite fortare. Ar det bilko, da baxar man sig igenom mellan bilarna. Nar man svanger i en korsning kor man garna pa fel sida vagen ett tag. Ja. Det ar ett under att man inte krockar hela tiden! Jag forstod att det skulle vara sa har, men det ar skillnad pa att forsta och uppleva! Imorse sag vi kossor som drog en vagn och framfor den stod det en sprillians ny landrover. Det ar skillnad pa vissa och somliga!

Igar sa gick vi runt och andades in kaoset. Marknader overrallt sa det finns inga ordentliga mataffarer. Vi bada tycker att vi tal mycket, men springa runt dar det stinker fisk var lite val magstarkt. Det blev ingen fiskshopping for oss med andra ord. Inte mycket annan shopping heller an vatten! Man betalar i US dollar och far tillbaka i kambodjanska riel. Jag hade 24 000 riel nar jag gick hit till datorn och kande mig jatterik! Sen kom jag pa att det var ungefar sex dollar.

Vi blev valdigt trotta av varmen igar och sov tidigt. Efter vi hade sett Tom och Jerry pa Cartoon Network saklart! En ordentlig tv har vi for forsta gangen sedan vi lamnade Sverige ironiskt nog och med mer kanaler an tre!

Idag hade vi bestamt tid med var tuk tuk forare sedan igar. Han fick annat uppdrag sa vi fick aka med hans bror istallet. Hans bror var ocksa trevlig och pratade bra engelska. Sa vi har varit pa kungliga palatset idag. Fantastiska byggnader, prylar, detaljer, munkar (oranga mediterande saker. Inte dem man ater.)

Sen akte vi till det som sa deprimerande heter the killing fields. Inte nog att det later deprimerande - det var deprimerande! Varken jag eller Simon trodde vi skulle ta sa illa vid oss. Men det var svart att lata bli. Under tiden som Roda Khmererna styrde sa tog de dod pa mer an tre miljoner manniskor. Ungefar 20 000 personer dog pa den platsen vi var idag. Vi gick pa museeumet de hade och sag en film. Efter det gick vi en svang pa detsom en gang var en kinesisk begravningsplats. Det var backigt pa sina stallet - dar de hade gravt upp massgravarna. Nej det var riktigt kanslosamt. Det ligger sa langt borta att ta dod pa oliktankande, oliksinnade, folk med andra utseenden, intelligenta manniskor med mera. Men inte nog med att man tog dod pa dem. Man var tvungen att tortera och ta dod pa deras familjer. Barn och allt. Det for att man inte ville ha risken att nagon skulle ta revanch en dag. Med all ratta.

Efter det tog vi var tuktukforare och bjod honom pa mat. Simon tyckte maten var stark. Det ska bli intressant under var tid i Thailand som ska ha annu starkare mat!

Nu har elen gatt tre ganger under tiden jag har suttit har. Lite smatt irriterande. Men forutom det sa ar vi mycket mer avslappnade idag an vad vi var igar da allting var sa nytt och konstigt. Vi tittar oss fortfarande femton ganger runt omkring innan vi korsar gator, och en san dar lyckosyrsa som de har i filmen Mulan hade vi velat ha. Men det har stallet har charm och mycket trevliga manniskor.

Imorgon Siam Reap och de foljande dagarna Angkor Wat!

Ha det gott -gott folk!

/M


12 juni - Hejda Aussie, Hej Kambodja!

Johnny Depp sager i forsta Piratfilmen nar Orlando Bloom ser lite fragande ut om nagra kvinnors beteenden; Have you ever been to Singapore?

Nu kan vi saga, ja det har vi faktiskt! Fast vi sag inte sa mycket mer an en, inte sa utmarkande flygplats. Forutom att den ar typ jattestor, det ar massa asiater overrallt och det ar MYCKET folk. Har spenderade vi natten och det var inte sa roligt. Dels for att jag sag att mitt schampoo som ar sadar harligt blalila i fargen hade lackt ut i halva vaskan. Dels for att det var svinkallt! Underbart varmt ute, men kandes inte sa bra att sova ute pa grund av alla vardesaker vi har. Sa, inne pa stenhart och valdigt kallt stengolv och ibland for omvaxlings skull pa harda, obekvama plaststolar. Tacka vet jag Cairns flygplats - mjuka vadderade sittplatser som man kan nanna riktigt gott pa!

Sa efter nastan tva veckor av handelser i Cairns, Port Douglas och Darwin sa lamnade vi Australien igar kl 18.30. Det var lite ledsamt, men det ska bli fantastiskt roligt att se delar av Asien! Fast vi sag nu att i Kambodja sa ar det 37 grader pa dagen, 28 pa natten och for narvarande regn och aska. Mysigt! Men vad gor det nar det ar sa billigt?! Vi ska bo pa hotell hela var asientur. Det tror jag att vi har rad med. Trevligt som omvaxling efter att ha delat rum med alltifran en till atta forutom oss.

Men nu ska vi ga och leta upp nagonting att ata pa det har stallet. Lustigt, jag forstod verkligen ingenting av menyn. Nudlar eller ris med.. vadda? Det far val bli trial and error!

Ha det gott - gott folk!

/M


6 juni - Wiiiiie!

Nu har vi hoppat bungeejump. Simon en gang och Malin tva. Sa satans roligt! Vi far se ifall det blir nagot mer hopp idag.

Ha det gott - gott folk!

/M


1 juni - Bildtajm!

                            

Perth by night. Som vi gick, gick och gick for att fa den bilden! Beachpolo-traning. En av arrangorerna undrade om hon fick lana var kamera och som den snalla manniskan som Simon ar sa fick hon det. Simon fick senare massa berom for hans finfina bilder. Fore vara surfstrapatser pa Cable beach. En av avelstona pa Kidogo, ar hon inte sot? Har ar den sotaste pojkvannen i varlden. Vi hittade en alpacka hos var granne som var alpackauppfodare. Var pinn-kompis Jedda! Pa vagen till Broome motte vi manga breda laster, men den har tog nog priset. Lastbilden som var brevid, var, var gjord for 22 hastar. Inte direkt liten den heller! Malin borjar ga den langa, raka, vagen till Broome. 2349 km - enkel vag! Puss igen i solnedgangen pa Cable beach! En av Malins favoritplatser pa jorden, hos folen! Azizzi, Alaura och Africa pa bild. Port Douglas, dar vi har spenderat de senaste dagarna. Ganska bildskont, men for turistigt for oss som ar vana vid att ha stranden for oss sjalva. (Just den har dagen rod flagg).

Vi har det aktivt i Cairns. Imorgon ska vi ut och aka bat som vi ska bo pa tills pa torsdag. Massa snorkling och letande efter Nemo! Pa fredag ska vi titta pa mer regnskog och bada i vackra vattenhal. Pa lordag ska Simon ut och havsfiska efter megafiskar. Pa sondag ar det bungeejump. Pa mandag zoo och pa tisdag Darwin. Pengarna flyger, men roligt ar det!

Ha det gott - gott folk!

/M


RSS 2.0